Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Lto Noord Stuurt Defensie Brief Met 4 Zorgpunten Over Landelijke Grondclaims

LTO Noord stuurt Defensie brief met 4 zorgpunten over landelijke grondclaims

LTO wil dat Defensie de burgerlijke grondeigenaren vooraf beter informeert en beter op de hoogte houdt.

Het ministerie van Defensie wil de komende jaren grootschalig investeren in zijn locaties en terreinen. Daarom stelt het een Landelijk Gebiedsaanwijzing (LGA) op. Hiermee kunnen militairen sneller en gemakkelijker oefenen. Het gaat om zo’n 40 á 50 bestaande locaties en terreinen en nog zo’n 20 á 25 nieuwe tijdelijke locaties. De Land- en Tuinbouw Organisatie in het Noorden (LTO Noord) heeft 4 zorgpunten geformuleerd en die in een brief naar de staatssecretaris van Defensie gestuurd.

Defensie organiseerde afgelopen voorjaar een reeks bijeenkomsten om grondeigenaren te informeren over de plannen. “Wij zijn toen verbaasd over de toon van de gesprekken”, zegt Matthijs Meinderts, portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening bij LTO Noord. “Wij kregen het gevoel dat de olietanker Defensie met grote vaart een bepaalde kant op ging en dat onze zorgen niet echt serieus werden genomen. Wij hebben daarom besloten om onze zorgen in een brief op papier te zetten.”

LTO Noord vindt het belangrijk dat Defensie de burgerlijke grondeigenaren vooraf beter informeert en beter op de hoogte houdt. “Als een boer bijvoorbeeld zijn land pacht aan een jager, dan heeft hij een officieel pachtcontract. Als dat land door Defensie wordt aangewezen als militair oefenterrein, dan is dat contract waardeloos”, legt Meinderts uit. “De burgerlijke grondeigenaren hebben veel kennis van het gebied. Die moeten we gebruiken.”

De LGA is overigens bedoeld als een flexibel instrument. “De LGA moet ruimte bieden aan alle partijen. Dus ook voor landbouw”, aldus Meinderts. “Er kunnen bijvoorbeeld afspraken worden gemaakt over het type oefeningen, de momenten waarop geoefend wordt en de duur van de oefeningen.”

LTO Noord is niet tegen de oefeningen van Defensie. “Wij vinden het juist belangrijk dat Defensie kan oefenen”, zegt Meinderts. “Maar het moet wel op een wijze gebeuren die voor alle partijen aanvaardbaar is.”

Defensie heeft aangegeven dat het de brief van LTO Noord serieus neemt. De staatssecretaris heeft aangegeven dat hij naar aanleiding van de brief in gesprek wil met LTO Noord.


Comments